Odmiana chlebowa pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice
Bardzo wysoki poziom plonowania – średnia z lat 2012, 2013 i 2014
74,8 dt/ha, tj. 109% średniego wzorca na poziomie a1 oraz
88,3 dt/ha, tj. 104% na poziomie a2
W PDO w 2015 roku pszenica ozima Belissa uzyskała plon: 93,70 dt/ha w a1 i 108,2 dt/ha w a2, natomiast w PDO w 2016 roku osiągnęła 2. wynik (103% wzorca) w plonie ziarna w a2 pośród wszystkich 100 odmian badanych w doświadczeniach. Wynik Belissy w w a1 to 102% wzorca.
Na plantacjach towarowych w 2015 i 2016 roku pszenica ozima Belissa wydała powyżej 10 t/ha w obu latach. W PDO 2017 w a2 uzyskała wynik 100% wzorca.
- najwyższe plony uzyskuje w rejonach II, III, IV, V i VI.
- wysoka odporność na wymarzanie, zweryfikowana podczas mroźnej zimy 2012, stąd możliwość uprawy we wszystkich rejonach kraju – wg COBORU ocena 5
- krótka i sztywna słoma – wysokość 88 cm
- wysoka odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej oraz bardzo wysoka przed zbiorem
- dobra odporność na choroby podstawy źdźbła (możliwość uprawy w stanowisku po zbożach) oraz mączniak
- bardzo dobra odporność na rdzę brunatną
- wysoka odporność na brunatną plamistość liści, septoriozę liści i plew oraz fuzariozę kłosa
- dobrze plonuje na glebach zakwaszonych, przy dużym stężeniu glinu
- średni termin kłoszenia i dojrzałości
- dobra odporność na porastanie w kłosie oraz bardzo wysoka liczba opadania
- ziarno bardzo dobrze wyrównane, duże o MTZ 45-48 g
- dobre parametry jakościowe: zawartość białka – 13,6%, liczba sedymentacji – 69, zawartość glutenu – 30,7%
Zimotrwałość – 5°