KWS Emil

KWS Emil

KMPS > Zboża > KWS Emil

Wróć na stronę główną
  1. Odmiana KWS EMIL daje bezpieczeństwo uprawy we wszystkich regionach kraju, ponieważ charakteryzuje się dużą odpornością na wymarzanie (potwierdzoną doświadczeniami polowymi).
  2. Jej wysoka produktywność i opłacalność uprawy zapewnia wysoki potencjał plonowania na obu poziomach agrotechniki.
  3. KWS EMIL wykorzystuje potencjał każdego pola, znakomicie się adaptując do stanowiska glebowego.
  4. Pszenica ta ma sztywne i stabilne źdźbła, a jej rośliny są niskie o solidnej odporności na wyleganie przed zbiorem.
  5. Odmiana ma mocny profil zdrowotnościowy, dużą odporność na rdze żółtą i brunatną, septoriozę plew i brunatną plamistość liści.

Profil odmiany:

Grupa jakościowa  B chlebowa
Właściwości plonotwórcze:
Plon ziarna* a1  [% wzorca] 106 bardzo wysoki
Plon ziarna* a2  [% wzorca] 102 wysoki
Masa 1000 ziaren [g] 44,3 średnia
Odporność na choroby:
Mączniak prawdziwy                           7,0 średnia
Rdza brunatna  7,3 duża
Rdza żółta 7,4 duża
Septorioza liści  6,3 średnia
Septorioza plew  7,4 średnia do dużej
Fuzarioza kłosów  7,2 średnia
Cechy rolniczo-użytkowe:
Wysokość roślin a1 [cm] 87 niska
Odporność na wyleganie  8,5  bardzo duża
Zimotrwałość 5* duża
Jakość:
Liczba opadania [sek] 360 wysoka do bardzo wysokiej
Zawartość białka [%] 12,3 średnia

 

Skala 9o: 1 – ocena najmniej korzystna; 9 – ocena najbardziej korzystna
Źródło danych: Doświadczenia rejestrowe, Republika Czeska – wyciąg
a1 – przeciętny poziom agrotechniki
a2 – wysoki poziom agrotechniki
Informacje ważne do 06.2018r.